Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан беше арестуван в съд в Исламабад,

...
Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан беше арестуван в съд в Исламабад,
Коментари Харесай

Арестуваха бившия премиер на Пакистан Имран Хан

Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан беше задържан в съд в Исламабад, след което против него бяха повдигнати обвинявания за корупция, съобщи " Гардиън ". В обществените мрежи бяха оповестени видеа, на които се вижда как десетки представители на силите за сигурност влачат високопоставения политик към бронирана кола, след което отпътуват макар опитите на поддръжници на Хан да спрат транспортното средство.

Pakistan’s ousted prime minister, Imran Khan, was arrested on corruption charges Tuesday in a major escalation of a political crisis that raises the prospect of mass unrest by his supporters. Khan was at a court hearing in Islamabad when he was arrested.
— The New York Times (@nytimes)

Арестът на Хан, който беше свален от власт през април 2022 година и от този момент на няколко пъти бе арестуван, дойде часове, откакто той популяризира клип, в който повтаря твърденията си, че военната върхушка отпред на страната е правила опити да го убие.

Днешното събитие е последният поврат в битката за превъзходство сред известния някогашен министър-председател и държавното управление, водено от неговия правоприемник Мохамад Шахбаз Шариф, за който Хан твърди, че е заговорничил да го в профил от власт, благодарение на военните.

Часове след ареста започнаха бурни митинги в цялата страна. Длъжностни лица обяснили пред " Гардиън ", че един протестиращ в град Куета е бил погубен. В Лахор последователи нахлули в дома на локален боен пълководец, разрушили прозорци и запалили мебели, до момента в който скандирали: " Предупредихме ви да не пипате Имран Хан ".

Хан посети Исламабад във вторник сутринта, с цел да изиска освобождението си под гаранция по две каузи за корупция. Когато влезнал в постройката на съда, той бил арестуван от сътрудници на Националното бюро за отчетност, антикорупционния орган на страната, придружавани от група паравоенни. Хан бе качен в транспортно средство със затъмнени стъкла и изпроводен под охрана.

Според изказване, публикувано от полицията в Исламабад, задържането му е обвързвано с обвинявания, че някогашният министър председател е спечелил милиарди рупии посредством противозаконни заменки на земи и че няма да бъде пуснат под гаранция. Той ще бъде изправен пред съда в сряда.

Партията на Хан PTI дефинира ареста му като " черен ден за нашата народна власт и страна ". Фауад Чаудри, представител на групата, твърди, че Хан е бил " похитен от постройката на съда " и е бил отведен " от незнайни хора на незнайно място ".

Във видео, оповестено в формалния акаунт на PTI в " Туитър ", се твърди, че Хан е бил удрян по главата и краката от представители на органите на реда, които влезнали в постройката на съда, с цел да го арестуват.

Министърът на вътрешните работи Рана Санаулах отхвърли обвиняванията за изтезания.

" Арестът е осъществен от Националното бюро за отчетност за причиняване на загуби на държавната хазна ", сподели той.

Откакто падна от власт през април 2022 година при избор на съмнение, Хан пое на кръстоносен поход против висшите армейски генерали в Пакистан, които му помогнаха да застане на власт. След развалянето на връзките им те проведоха и отстраняването му от премиерския пост.

Той упрекна военните и държавното управление на Шариф в " подсилен от Запада скрит план "  за свалянето му от власт, както и че стоят зад опита за убийството му през ноември предходната година, когато въоръжен мъж откри огън по време на протест в Пенджаб. Тогава Хан беше прострелян в крайници.

През последната година известността на Хан внезапно набъбна. Мнозина се възхищават на решимостта му да се изправи против пакистанската военна върхушка, която от дълго време е възприемана като политически кукловод, изяснява " Гардиън ". Масово публикувано е недоволството от държавното управление на Шариф поради високата инфлация и недостига на храни. 

Очаква се Хан да се върне на власт на идващите избори, планувани за октомври, стига преди този момент по някакъв метод да не бъде дисквалифициран от политиката.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР